Kriminalitet sover inte, så det borde inte ditt kamerasystem heller. Många villa- och lägenhetsägare har börjat utrusta sig med olika typer av säkerhetssystem i Sverige. Både med att larma bostaden och genom att sätta upp säkerhetskameror.

Mellan 2007 och 2016 så har antalet anmälda bostadsinbrott ökat med rykande 30%, enligt Brå. Villainbrotten har mellan 1996 och 2016 ökat med hela 53 procent! Inte så konstigt att folk börjat säkra sina hem med hjälp av olika säkerhetsanläggningar.

Bästa övervakningskameran

Det är en investering som inte bara kan spara dig otaliga tusenlappar vid ett eventuellt inbrott, men även avskräcka potentiella förövare från att försöka stjäla från dig. En fullt synlig kamera kan vara avgörande i om en tjuv bestämmer sig för att göra inbrott eller ej. Likväl kan en välplacerad säkerhetskamera göra skillnad i om polisen lyckas ta fast gärningsmannen eller inte.

Fördelarna är många med att ha kameraövervakning hemma, men det kan vara svårt att avgöra vad man behöver och vad man ska leta efter. Vad är skillnaden mellan en DVR och ip-kamera? Bör jag sätta upp kameran utomhus eller inomhus? Klarar kameror svenska väderlekar? Vad kostar en bra säkerhetskamera? Vad säger lagen om att sätta upp kameror på tomten? Här hittar du svaren.

Det här är en ultimata guiden till övervakningskameror.

Varför ett övervakningssystem

Anledningarna är många, här är några viktiga punkter till varför du bör köpa videoövervakning:

Skydda din familj från inkräktare

Det finns inte nog med pengar för att värdesätta ens familj. Den absolut största anledningen till att hus- och lägenhetsägare börjar övervaka sina hem är för att skydda familjen. En synlig kamera eller ett klistermärke om att ”området är övervakat” kan få brottslingar att vända om och gå någon annanstans. Dessutom ger övervakningen familjemedlemmar en känsla av trygghet.

Ett hem utan trygghet är inget hem. Säkra ditt hem för att skydda din familj från utomstående hot.

Skydda dina ägodelar

Med tanke på den lavinartade inbrottsstatistiken så vill många skydda sina värdesaker och hus. Ett inbrott kan vara över på bara ett par minuter. Tjuven slår sönder ett fönster, hoppar in och fyller ryggsäcken med dina saker, sen ut och iväg. Det är inte helt ovanligt att polisutredningar ”läggs ner i brist på bevisning”, trots att till och med blodspår funnits på platsen.

Har du en kamera som lyckas få en bild på förövaren så är saken avgjord. Polisen får ett ansikte på gärningsmannen och brottet finns på videoinspelningen.

Det skrämmer bort potentiella tjuvar

Du har säkerligen sett skyltarna: ”Varning för hunden”, ”här bor jag”, ”övervakat område” och ”kameraövervakad plats”. Skyltarna finns för att de hjälper. Det avskräcker brottslingar från att begå brott när de är medvetna om att det hela tiden finns digitala ögon som iakttar dem. Kriminella vill arbeta i ensamhet och tystnad och undviker därför platser där de riskerar att ”åka fast”.

Hemförsäkringens fördelar

Vissa försäkringsbolag erbjuder billigare försäkringar till husägare som videoövervakar sina ägor. Vid tillfälle av inbrott så är all form av bevisning bra att ha när du kontaktar ditt försäkringsbolag.

Övervaka ditt hem via mobilen

Det finns flera övervakningssystem som kan kopplas till mobiltelefonen. Så fort kamerans rörelsedetektor känner av rörelse så tas en bild som skickas direkt till din telefon eller email. Du behöver alltså inte titta till kameran då och då, utan den uppmärksammar dig när något händer eller håller på att hända.

Vilken typ av övervakningskamera

Det finns flera typer av kameror och system som fyller olika funktioner. Innan du köper kan det vara bra att veta skillnaden mellan en IP-kamera och CCTV. Vad en bullet kamera är och vad är en gömd spionkamera?

Analog övervakningskamera eller IP-kamera?

Simpelt uttryckt så är analoga övervakningskameror (CCTV) gårdagen och IP-kameran är den nya teknologin. IP-teknologin har bättre upplösning och kvalitet än sin föregångare. Bilden är mycket klarare i en IP-kamera, vilket gör det enklare att utläsa registreringsplåtar och ansikten.

Det finns analoga övervakningskameror i HD och de är billigare än IP-kameror, men IP-kameror har oftast fler funktioner och håller en högre standard.

IP står för Internet Protocol och är digital teknologi, emedan en analog övervakningskamera hanterar DVR och inte digitalt. Utvecklingen pekar mot de populära IP-kamerorna och om man ska köpa ett helt nytt system så är IP en säker väg att gå.

Bullet-kamera

En vanlig variant med ett utseende av en cylinder. De är små och effektiva, vilket är anledningen till att de oftast sätts upp på allmänna platser. Bullet-kameror kan sättas fast i väggar.

Dome-kamera

De placeras oftast i taket och kan, tack vare sin rörlighet, täcka ett helt rum. Vissa är ”fasta” och går inte att röra, men majoriteten av dem har möjlighet att röra sig och ändra vinklar med hjälp av antingen datorn eller mobilen. Den här typen ser ut som ett artificiellt öga.

Live/webbkamera

Man brukar ställa dem på ett bord eller i en hylla för live-övervakning. Vissa kan styras med hjälp av fjärrkontroll.

Gömda kameror

De här övervakningskamerorna är designade för att gömmas och oftast går de att finna i utomhusbelysning, brandvarnare och liknande produkter. De ger sken av att våra något annat än en övervakningskamera.

Trådlösa kameror

De har, inte helt oväntat, blivit väldigt populära nuförtiden. Allt är trådlöst, så varför inte bevakningskameror också.

Saker att tänka på vid köp av övervakningskamera

Ljud

Det finns bevakningssystem som inte bara garanterar visuell säkerhet, utan de har även möjlighet att spela in och spela upp ljud. Vissa säkerhetssystem innehåller högtalare och mikrofon, vilket gör det möjligt att kommunicera med den som står vid kameran. Det finns även system som gör det möjligt att spela upp ett alarm för att skrämma bort inkräktare.

Ljud var inte att tänka på tidigare, men har nästan blivit en standard för många villaägare idag. Det finns flera situationer som ljudfunktionen kan komma väl till hands. Vill du kunna kommunicera med barnen som glömt nycklarna, skrika på inbrottstjuven som står utanför dörren eller sätta på larmet för ett par sekunder för att skrämma bort grannhunden från ytterdörren– då är ett säkerhetssystem med ljud att rekommendera. Helt klart en användbar addition till det visuella.

Rörelsedetektor

Många kameror gör det möjligt att ändra känsligheten i  rörelsedetektorn, så att inte en liten insekt framför linsen får kameran att skicka varningsmeddelanden till din email. Förutsatt att du ställt in systemet korrekt, så är videokameran i viloläge fram tills att någonting händer framför den. Först då sätts den på, spelar in och/eller meddelar dig, beroende på vad du önskar, om att något pågår framför kameralinsen. En standardfunktion för IP-kameror idag och en väldigt viktig sådan.

FOV (Field of view)

Bildbredden som din kamera kan ta upp. FOV påverkar hur många kameror du kan tänkas behöva och hur du placerar dem. Har din bevakningskamera en bra bildbredd så kanske det räcker med en kamera för att täcka hela entrén till huset. Du vill kunna täcka så mycket yta som möjligt med din kamera. Lyckas du övervaka ett stort område med endast en kamera så behöver du inte köpa fler kameror och kommer därmed billigare undan. Och viktigast av allt – du har säkrat en stor del av ditt hem från utomstående. Målet är att ha så stor yta som möjligt under uppsikt, och det får du med utrustning som har bra FOV.

Upplösning

Upplösningen avgör hur klar bilden blir. Om du vill kunna identifiera ansikten, registreringsnummer eller andra detaljer – så är en hög upplösning att rekommendera. Desto bättre upplösning – desto bättre bild och klarhet. Gamla övervakningsbilder du har sett från allmänna platser är ofta korniga och suddiga, dessa CCTV-kameror har en relativt låg upplösning. Man ser att något händer, men bilden är allt annat är klar – vilket gör det svårt att identifiera eventuella förövare. Dagens teknologi (IP) gör det möjligt för hemanvändare att köpa högupplösa kameror som kan identifiera små detaljer i bilden.

Night vision (Mörkersyn)

Sverige är relativt mörkt under större delen av året och många tjuvar dykar upp efter mörkrets inbrott. Så den bästa övervakningskameran för ett svenskt hushåll har definitivt en bra night vision-funktion. Kvaliteten på night visions varierar, så se till att du köper ett system med bra mörkerseende. Förutsatt att det är vad du behöver.

Kamerarörelse

En kamera som kan tilta/luta och panorera, har möjlighet att täcka ett mycket större område. Att kunna följa upptäckta rörelser med kameran är väldigt effektivt och minskar risken för att någonting händer utanför kamerans synfält.

Wifi

Övervakningssystem kan slås ut genom att man kapar sladdarna, men har du en trådlös kamera så elimineras den risken. Att koppla kamerasystemen med ditt wifi kan vara mycket händigt. Om ditt Internet slutar att fungera så finns det möjlighet för vissa övervakningskameror att gå på batterier under en kortare period. Det är inte optimalt, men funktionsdugligt utifall att nätverket tillfälligt skulle slås ut.

Pris

Varenda köp du gör kräver en viss analys av pris. Det finns billiga övervakningskameror och det finns dyra. Det finns bra och det finns dåliga system. Det finns bra övervakningssystem som också är billiga. Viktigast är att man gör en analys över vad man vill skydda, vad de ägodelarna kostar och sedan räknar ut en budget baserat på det.

Avgör om kameran klarar vädret

Vissa videokameror är inte gjorda för att filma utomhus, framförallt inte Sveriges kalla klimat där vind, snö och regn inte är helt ovanligt under vinterhalvåret. Tillverkare har klassat sina IP-kameror för att konsumenter ska kunna avgöra om utrustningen klarar hårdare väder. Man märker produkterna utefter vattentäthetsgrad.

I regel brukar man utgå efter följande:
Om kameran ska stå utomhus bör den ha minst IP55
Om kameran ska stå utomhus helt utan skydd så bör den ha minst IP66.

IP-kameror tål minusgrader bättre än analoga kameror och vanligtvis brukar det inte vara några som helst problem, så länge man följt ovanstående råd. En IP-kamera som är gjord för att stå utomhus brukar kunna hantera mellan 20 och 40 minusgrader. Ett CCTV-system brukar däremot endast kunna hantera -10 och -20 grader. Det är också en anledning till att man har börjat överge CCTV och istället går den digitala vägen.

Lagring av videoupptagningar

Digital lagring

Med digital kameraövervakning så är det enkelt att få bildupptagningar att skickas till dator, server eller mobiltelefon. Vissa företag erbjuder till och med att dina videoupptagningar skickas till deras moln (cloud) där filerna lagras över en tid. Men den vanligaste, smidigaste och billigaste lösningen för privatpersoner är att skicka upptagningarna direkt till sin datorn.

Glöm bara inte bort att säkerhetskopiera filerna på en extern hårddisk eller ett USB-minne.

Analog lagring

Det finns DVR-enheter att köpa som kopplar samman alla dina kameror till ett enda system, där man lagrar videoupptagningarna. Det finns säkerhetssystem som kan koppla ihop upp emot 18 videokameror mot ett enda centralsystem där lagring och övervakning sker. Även här finns det möjlighet till stationära och mobila lösningar för lagring av dina videoupptagningar.

PTZ kameror

Fixerade kameror (som inte kan röra sig) kan vara effektiva, men det finns tillfällen och platser där en rörlig kamera är att föredra. PTZ står för ”pan-tilt-zoom”, vilket direkt översatt betyder  att kameran kan panorera, tilta och zooma. Behöver du övervaka en större yta, samt kan behöva identifiera saker på längre avstånd – så är PTZ kameror ett hett tips. Istället för att köpa fyra olika kameror för att täcka ett och samma område, så kan det räcka med en eller två PTZ kameror för att fylla behovet.

Att kunna ha en 360 gradig vy utomhus är perfekt och därför är det vanligt att företag och villaägare köper kameror med PTZ. Det är helt enkelt en prisvärd och optimerad funktion när man vill övervaka stora ytor på ett effektivt sätt.

Övervakningskamera inomhus

Medan många utomhuskameror kan användas inomhus, så kan man sällan sätta en inomhuskamera utomhus. När en säkerhetskamera står utomhus så utsätts den för regn, vind, snö, smuts, kyla och solens strålar. Inomhuskameror är inte gjorda för att hantera dessa väderförhållanden och kommer därför att gå sönder om du använder den utomhus.

Övervakningskamera utomhus

Det är helt ok att använda en utomhuskamera inomhus. De är mer robusta och tåliga än inomhuskameror, så att de ska kunna hantera tuffare väderlekar. Så att ställa en sådan produkt inomhus gör ingenting. Frågan är då om du har köpt ett bevakningssystem för mer pengar än nödvändigt, då vissa kameror har funktioner som är ämnade för utomhusanvändning och därmed är dyrare.

Att ha en synlig eller gömd kamera

Det finns för- och nackdelar med de båda. En synlig kamera talar om för omgivningen och potentiellt negativa element att området är skyddat och att lagöverträdelser kommer att spelas in med hjälp av video. Detta brukar ha en avskräckande effekt på inbrottstjuvar, men vissa människor kan även se det som integritetskränkande att vara konstant övervakad.

Om du bestämmer dig för en gömd kamera så varnar du inte brottslingar om att de övervakas vid eventuella ogärningar. Människor som annars är illa till mods när det finns kameror i närheten, brukar vara till freds när kameran är gömd och inte finns i deras vetskap. I slutet av dagen så är kameran där för att skydda dem.

Den psykologiska aspekten av synlig övervakning

Det finns människor som klistrar upp lappar och skyltar som säger ”här bor jag” och sedan en bild på en hund, trots att de inte äger en hund. Detsamma gäller skyltar om kameraövervakning, trots att de inte har någon. Det är av den simpla anledningen att det skrämmer tjuvar från att stjäla, då de tror att de är övervakade.

Med andra ord kan det ibland räcka med att köpa en billig övervakningskamera och sätta upp den så synligt som möjlig. Kameran må vara av mindre bra kvalitet, men dess psykologiska effekten gör den oerhört effektiv och skyddande. Kameran kanske inte ens fungerar, men det vet inte tjuven.

Placering av kameran

Du kan köpa det bästa säkerhetssystemet på marknaden som vunnit alla ”bäst-i-test”, men placerar du den fel så kan den förlora all sin effektivitet. Oavsett hur bra kameran är, så är placeringen högst viktig. En felplacering kan göra en bra kamera dålig. Den kan ha den bästa upplösningen och det bästa mörkerseendet, men den saknar funktion om den tittar åt fel håll.

Regler för övervakningskameror

Det är helt i enlighet med lagen att sätta upp övervakningskameror i privata utrymmen. Med andra ord är det lagligt att ha säkerhetssystem på din tomt och i ditt hus. Detta förutsätter att du inte filmar platser där allmänheten har tillträde.

Det behövs inget tillstånd för att övervaka och filma det egna hemmet och tomten. För att hålla dig innanför lagens ramar så bör du undvika att filma på allmän plats. Filma alltså inte vägen utanför din bostad.

Saker att tänka på

– Se till att du placerar bevakningskameran korrekt
– Köp en kamera för rätt ändamål (utomhus, inomhus, natt/dag-tid etcetera.)
– Bestäm dig för om den ska vara synlig eller gömd
– Se över vad du ska övervaka och vilka funktioner som kommer att behövas
– Komplettera videoövervakningen med ett larmsystem. Att köpa ett larm till huset i kombination med säkerhetskameror är ett utmärkt sätt att säkra sitt hem och leva ett tryggt liv.
– Gör en budget för hur mycket ditt system kan kosta. Att beställa säkerhetskameror kan verka dyrt, men kan bli en investering som sparar dig och din familj många tusenlappar. För att inte nämna den trygghet som tillkommer.