Olåsta hus och vidöppna dörrar tillhör det förgångna. Brottsligheten i Sverige, och då framförallt inbrott och stölder, har accelererat i en lavinartad fart. Många människor har knappt hunnit med i utvecklingen och den, för många, plötsliga samhällsförändringen.

Allt fler investerar i säkerhet

Att säkra sitt hus från utomstående hot är idag en nödvändighet för att skydda sitt hem, sina värdesaker och, framförallt, sin familj. Villaägare kopplar upp övervakningskameror, installerar larm och använder säkerhetsdörrar för att förebygga brott. I vissa fall kan antalet trygghetslösningar överdrivas och gränsa till paranoia, men det finns helt klart en anledning till viss oro och förberedelse.

Mer än hälften av alla brott direktavskrevs

Sedan 1975 så har antalet anmälda brott i Sverige ökat på ett oroväckande sätt och det finns ingen indikation på att mönstret håller på att brytas. Snarare fortsätter stapeln att gå uppåt. Enligt Brottsrummet så anmäldes cirka 1,5 miljoner brott år 2015. Notera att hissnande 52% av dessa brotten direktavskrevs!

Uppklarade bostadsinbrott sjunker

I takt med att brottsligheten ökar  i Sverige, så minskar antalet uppklarade brott. Så även för bostadsinbrotten. Som vi ser i grafen här nedan, så närmar sig antalet uppklarade lägenhetsinbrott 1%. Uppklarade villainbrott under år 2016 låg på drygt 4%. Det finns all anledning att investera i en eller flera säkerhetskameror, huslarm och/eller en säkerhetsdörr år 2017 och troligtvis kommande år. Oavsett om du bor i en lägenhet, ett radhus eller i en villa.

Med en så låg uppklarningsstatistik i bostadsinbrotten så kommer den formen av brottslighet att fortsätta öka och antalet uppklarade fall att minska. Om risken är låg och utdelningen lönsam för tjuven så finns det ingen anledning till att trenden skulle förändras i vår närmsta framtid.

Flest bostadsinbrott sker under vardagen

Man rapporterar att majoriteten (63%) av alla bostadsinbrotten sker under vardagar, medan resterande 37% sker under veckoslut och helgdagar. Brå låter även meddela att i drygt var fjärde inbrottsfall så rapporteras någon ha varit hemma under tiden som brottet begåtts. Det har alltså varit någon hemma under 25% av alla bostadsinbrottstillfällen som har anmälts till polisen.

Vad kan man göra för att undvika bostadsinbrott?

Grannsamverkan

Det är viktigt att ha någon form av kontakt med personerna som bor i området. Att samarbeta med andra är oftast effektivare än att arbeta i ensamhet. När väl du lämnar ditt hus så ska du känna dig trygg med att dina grannar har viss koll på området. Meddela varandra eller polis om något misstänksamt sker i omgivningen. Arbeta ihop för att förebygga brottslighet i grannskapet.

Köp säkerhetsutrustning

Man behöver inte ha 10 kameror som täcker varje vinkel av huset, men det finns anledning att kombinera flera olika system. Många villaägare idag har en kamera på fram- respektive baksidan av sitt hus, plus ett larm som är kopplat direkt till en larmcentral. Så fort larmet sätts igång så skickar övervakningskameran inte bara bilder till din telefon, utan larmet meddelar även larmcentralen om att ett inbrott pågår.

Det finns billiga lösningar för att skydda ditt hem. Att säkra sitt hem kan resultera i att polis/väktare hinner skynda till platsen och gripa förövaren. Alternativt så finns brottet på videoinspelning så att gärningsmannen kan identifieras, gripas och åtalas. Det finns även larm- och kamerasystem som sänder ut ett sirenliknande ljud som skrämmer bort eventuella inbrottstjuvar.

I kombination med grannsamverkan så kan korrekt installerad säkerhetsutrustning se till så att du inte blir en av de 96% ouppklarade bostadsinbrottsoffer.

Läs vår artikel om övervakningskameror

Visa att någon bor i huset

Visa utomstående att någon bor i huset. Töm brevlådan, klipp gräsmattan och ploga snön. En tjuvs drömläge är någon som har rest bort för ett tag och lämnat sin bostad oövervakad. Visa att någon bor och lever i huset. Annars finns en risk för att någon, felaktigt, tror att du rest bort och bestämmer sig för att bryta sig in.

Be någon vara i huset under semestern

Om du ska iväg på semester, om så bara för en vecka – meddela en vän eller släkting och be dem ta hand om huset. Det räcker med att de åker dit, tänder ett par lampor, vattnar blommorna, matar katten och tömmer brevlådan. Kanske titta lite på TV.

Annonsera inte ut semestern på sociala medier

Informationsexplosionen på sociala medier har spelat tjuvarna rakt i händerna. Förr i tiden behövde inbrottstjuvarna gå runt i området och titta i brevlådor för att se om någon har rest bort över sommaren. I dag räcker det med att söka på Facebook för att hitta information om vem som åkt var och hur länge.

Av den anledningen kan det vara bra att:

– Inte utannonsera en kommande semestrar på sociala medier
– Ladda upp semesterbilder på Facebook efter semestern
– Be en familjemedlem eller kompis ta hand om huset under tiden du är borta

Håll koll på din omgivning

Håll alltid koll på vad som händer i grannskapet. Bli inte paranoid och leta inte efter misstänksamma händelser. Men ta notis av bilar som inte vanligtvis brukar vara där, eller okända människor som helt plötsligt börjat befinna sig i grannskapet men som inte bor där.

Om du har eller blir utsatt för ett brott

Om du behöver akut hjälp under pågående brott så ska du ringa till Sveriges larmcentral på telefonnummer: 112

Om du vill anmäla ett (in)brott som inte är pågående, så ska du ringa till telefonnummer: 114 14

Städa inte innan polisen har varit där

Så fort ett brott har skett så är det viktigt att du meddelar polismyndigheten snarast möjligast. De kan behöva säkra viktiga spår som annars kan försvinna med tiden, samt att gärningsmannen kan fortfarande befinna sig i närheten. Städa heller inte på brottsplatsen innan polis har varit där och tittat, så att eventuella spår inte försvinner.

Anteckna allt i relation till brottet

Glöm heller inte att kontakta ditt försäkringsbolag vid bostadsinbrott. Skriv även ner all information tillhörande brottet, då tiden har en tendens att sudda ut vårt minne. Notera stulna saker, människor du sett i området, tider och andra saker som kan vara till nytta för polisen, brottsutredningen och försäkringsbolaget.